Het Viscerale Systeem met lymfe

Korte uiteg

In de lymfevaten stroomt lymfevocht wat afvalstoffen uit de cellen vervoert naar de bloedvaten. De doorstroming van lymfevocht wordt geactiveerd door de spierpomp. Dagelijks bewegen bekrachtigt deze spierpomp.

Hoe werkt het

Het lymfestelsel bestaat uit een netwerk van lymfevaten, lymfatisch weefsel en groepjes boonvormige lymfklieren. Lymfatisch weefsel vinden we ook in de hals met de ring van Waldeyer waaronder onze amandelen en bij de darmen de plaques van Peyer en in de organen Milt en Thymus.
De lymfevaten hebben een open systeem en hierdoor is er een aanzuigende werking van interstitieel vocht naar de lymfevaten. Virussen, bacteriën, parasieten, cel-resten drijven mee in de lymfestroom naar de lymfevaten. Het lymfevocht wordt door de lymfocyten (witte bloedlichaampjes) in de lymfeklieren gefilterd. Het interstitieel vocht tussen de cellen wordt op deze manier continu gereinigd. Het lymfevocht wordt door het gebruik van de spieren (spierpomp) door de lymfebanen gedrukt, via de lymfeknopen richting de sleutelbeenderen. Daar stroomt via de enige afvoerplaatsen vena subclavia en venosus het lymfevocht de bloedbaan binnen en vermengt het zich met het bloed. De nieren filteren het bloed, waardoor urine met o.a. deze afvalstoffen in de blaas terecht komt; wat vervolgens wordt uitgescheiden.
De parasympaticus is het verzorgende deel uit het autonome zenuwstelsel. Zij oefent invloed uit op ons immuunsysteem en zorgt voor de juiste balans in onze homeostase.
Bij een goede balans voelen we ons veerkrachtig en vitaal!

Craniosessie

Manuele Lymfedrainage met zachte cranio-sacraal strijktechnieken, die eveneens licht pulserend het lymfevocht in beweging brengen. Dat heeft tot doel een verbeterde lymfeafvoer tot stand te brengen, het immuunsysteem te activeren, spanningen en pijn te verminderen. Door mee te vloeien in een geconcentreerde en subtiele aanraking met het stroomgebied van de lymfe, komt de doorstroming opgang en voelen lichaam en geest soepel, lichter, vrij van spanningen en pijnen aan.

TIP  Dagelijks 30- 60 minuten wandelen of fietsen om de spierpomp te bekrachtigen.

 

IN DE FLOW MET CRANIO

error: Content is protected !!
Scroll naar boven