Cranio-Sacraal Therapie

 

 

Home
Uw therapeute
Cranio Sacraal
De behandeling
Massage
Afspraken
Fotogalerij

 

Het Cranio- Sacraal Systeem bestaat uit:

®de hersenen  (kruin is Cranium)

®het ruggenmerg (heiligbeen is Sacrum)

®het dikke vlies (Dura Mater)

®het hersenvocht (Liquor)

 

Het dikke vlies  (Dura Mater) bevindt zich om de hersenen en het ruggenmerg. Het hersenvocht circuleert binnen de Dura Mater, dat om de hersenen en het ruggenmerg heen ligt tot onderaan bij het heiligbeen en het  stuitje. Dit Dikke Vlies wordt omgeven en beschermd door de beenderen van de schedel en door de wervels, die de wervelkolom vormen en het heiligbeen.  Binnen de Dura Mater bevinden zich de hersenen en het centrale zenuwstelsel.

 

Dit noemen we het CRANIO-SACRAAL RITME!

De circulatie van het hersenvocht komt tot stand door een pompsysteem, dat diep in de hersenen is gelegen. Het TRAGE Ritme van het pompsysteem laat het hersenvocht stromen binnen het Dikke Vlies. De regelmaat van het pompen, brengt een trage uitdijende en inkrimpende golfbeweging in het (centrale) zenuwstelsel voort. 

 

HET DERDE PRIMAIRE LEVENSRITME!

Het Cranio- Sacraal Ritme is waar te nemen bij het hoofd, langs de wervelkolom en op allerlei andere plaatsen op het lichaam. We kunnen dit Ritme beschouwen als de ademhaling van het zenuwstelsel. Deze ademhaling van het zenuwstelsel regelt, reguleert en stuurt de werking aan van alle processen in ons lichaam. Naast het ritme van de ademhaling en de hartslag, is het Cranio-Sacraal Ritme het derde primaire levensritme.

 

FASCIALE DOORSTROMING !

Cranio- Sacraal Therapie beoogt doorstroming en ontspanning brengen in het zenuwstelsel en in het bindweefsel of fasciale systeem. Het bindweefsel verbindt het hele lichaamssysteem. De huid omhult het skelet en bevat bindweefsellagen. Het bindweefsel of fascia omringt eveneens alle organen en geeft steun aan deze organen, zodat elk orgaan in een eigen bedding ligt. De fasciale structuren zijn met elkaar verweven en vormen samen een eenheid, die het lichaam zowel van binnen en als van buiten omvatten. Het bindweefsel geeft steun (door de collagene component) en tevens souplesse (door de elastine component). De elastine component wordt aangetast door stress-eiwitten, die we aanmaken gedurende stressvolle periode(n) in ons leven. De vochtigheidsgraad in het bindweefsel en in de vliezen neemt af, waardoor de elastine component vermindert. Het gevolg is, dat de souplesse afneemt in het bindweefsel en in de vliezen. De vliezen om de organen  worden strakker. De collageen component voor steun en stevigheid in bindweefsel en vliezen gaat overheersen. De harmonie in fascia raakt verstoord. We voelen ons vastzitten in ons lichaam en/of we worden stijver in onze houding en bewegingen. Door cranio sacraal behandelingen wordt de doorstroming in bloedvaten, lymfevaten, ruggenmerg  en bindweefsel gestimuleerd.  De verstoringen nemen af, zodat meer harmonie wordt bereikt. De technieken richten zich op het zenuwstelsel, waardoor ook diepe ontspanning ontstaat in de onwillekeurige zenuwen, die de organen aansturen en in de willekeurige zenuwen, die spieren aan sturen.

 

 

CRANIO- SACRAAL RITME EN EMBRYOLOGIE

Cranio- Sacraal Therapie werkt met het allereerste systeem, dat zich vormt in de embryonale fase, namelijk het centrale zenuwstelsel. Rond het ruggenmerg en de primaire hersenen ontwikkelt zich het volledige lichaam in de baarmoeder.  Cranio-Sacraal Therapie is de meest subtiele vorm van aanraking en vormt tevens de directe weg naar de diepste kern van ons wezen. Het raakt je aan in alle lichaamslagen, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Door het centrale zenuwstelsel uit te nodigen om volledig in ontspanning te gaan, is regeneratie mogelijk in alle diepere lagen van het lichaam.  Het lichaam ontvangt op die manier gelegenheid om de fysieke, mentale en emotionele lagen met elkaar in evenwicht te brengen. Op het aller diepste lichaamsniveau vindt uiteindelijk doorstroming plaats. Deze ultieme doorstroming kan zich manifesteren als een koude of warme vloed, die golvend door het lichaam trekt. Of een apart gevoel van tintelingen of prikkelingen,  die naar de uiteinden of lateraal vervloeien. Deze lichaamssensaties zijn uitingen van het lichaam zelf, die van binnenuit ontstaan.

Cranio- Sacraal Therapie is geen symptoombestrijding, maar neemt uiteindelijk de oorzaak weg. Het werkt in op de diepere niveauís. Het zorgt voor een verbetering die blijvend is, omdat het lichaam uiteindelijk zelf de verbetering heeft aangebracht. De Cranio-Sacraal Technieken scheppen namelijk de juiste voorwaarden, waardoor het lichaam zelf in staat wordt gesteld om te regeneren in elke laag en in elke cel.

Klik hier voor details over de behandeling.

Home Uw therapeute Cranio Sacraal De behandeling Massage Afspraken Fotogalerij

01/25/12