Pariëtale systeem in bekkengebied met psoasstructuren

Korte uitleg

In de KERN van het bekkengebied liggen innerlijke psoas-spierstructuren links en rechts van de wervelkolom, die zijn verbonden met onderste borstwervel en lendenwervels 1 t/m 5 in de onderrug. Zij lopen naar de binnenzijde van het bovenbeen.Deze brede psoasspieren zijn grote stabilisatoren.

Hoe werkt het

klik op de afspeelknop voor een mondelinge toelichting

Wat is het effect van Psoas?

Het beenderenskelet ondersteunt en draagt het lichaamsgewicht, waarbij de spieren zorgdragen voor bewegingsmogelijkheden. Psoas is een KERNSPIER! Zijn gesteldheid en lengte-in-rust samen met de zwaartekracht, beïnvloeden rechtstreeks de verhoudingen van de beenderen in romp en benen. Bij verkorte psoasspieren zie je in het bekken een voorwaartse kanteling, een laterale stand en verdraaiïng. Er ontstaan sterke krommingen in de wervelkolom, zoals lordose, kyfose of scoliose.
Bij eenzijdige verkorting ontstaat een scheefstand met een verkort been tot gevolg of Ischiasklachten. De meeste lage rugklachten en soms ook nekpijn vinden hun oorzaak in een aangespannen en onevenwichtige psoasstructuur in de kern van het lichaam.
De psoas -initïator in loopbewegingen –  is innig verstrengeld met de lumbale zenuwvlecht om snelle reflexbewegingen te kunnen uitvoeren bij groot gevaar. Opeens stroomt de cortisol en adrenaline door de bloedbaan en onze benen rennen (vluchten) of we schoppen met de benen (vechten).
Angst is de enige intense emotie, die het vermogen heeft om het lichaam te immobiliseren en we houden ons stil en onopvallend (in freeze gaan).
Aanhoudende buikpijnklachten, zonder aanwijsbare oorzaak, worden veelal verholpen door releasing van psoas-spierstructuren in het bekken. Lordose, kyfose en scoliose verbeteren door goed afgestemde cranio-sacraal sessies, waarbij de aandacht volledig is gefocust op de kernspier.

TIP  Innerlijke kracht en bewegingsvrijheid worden verkregen uit souplesse!!

CRANIO-SACRAAL MAAKT SOEPEL EN STABIEL IN CENTRAAL

error: Content is protected !!
Scroll naar boven